Sunday, 31 July 2011

my heppy 27th

tanggal 31 Julai 1984 aku dilahirkan oleh mak aku di teratak kami di kampung bukit badong..xdpt bayangkan cmne mak aku lahirkan aku kt umah w/o doktor n nurse..tu lah namanya pengorbanan seorang ibu..terima kasih mak coz melahirkan n membesarkan kakak..sayang mak..

hari ini genaplah umur aku 27 thn..sedikit sebanyak aku rasa hidup aku dah lengkap krn telah dikurniakan ibu bapa yang penyayang, suami yg bertanggungjawab n anak yang sihat..ape lagi yg aku nak???? anak lagi, tmpat tinggal berkepunyaan sah oleh FARIZA HANIM BT MUHAMAD JAMIL (50% lg nk dpt), kereta (ada hutang rm8000 lagi)...dan yg penting kesihatan yg baik supaya aku xmerisaukan org sekeliling aku..

sambutan tahun ni, biasa2 jer coz jatuh pada 30 syaaban iaitu sehari sblum puasa..juz pegi makanmakan kat The Manhattan Fish Market..



mmmm...yummy yummy
xlupa juga nk mengucapkan jutaan terima kasih kpd Mr.A kerana memberi sy hadiah ini...love love love u dear...muuuaaahhhh..smoga hidup kita lebih diberkati oleh-Nya...

samsung galaxy S

Thursday, 28 July 2011

cerita HOLIDAY kami..

arini baru dpt update cerita KAMI ber'holiday'..rse penat xilang lagi..Mr.A demam panas lak arini. keletihan kot..aduuhh risau banget sih...nak mintak halfday lah arini. tapi yg penting, KAMI sgt3 enjoy wif our journey..
lama sgt dlm kete, ni la jadinye


memulakan perjalanan seawal jam 7.15am melalui h/w GCE n terus ke PLUS..Mr.A bawak kete dgn kelajuan 140km/jam maintain..dan hasilnya.......KAMI disaman..hehehe..terbanglah rm300..sampai diR&R Tapah, brenti breakfast jap pastu shoot terus ke PERLIS n smpai jam 1.30pm di rumah NOR ASMA NOORDIN. mkn tgahari disitu, n KAMI stay at ABY HOMESTAY..'Mr.Abi stay at ABY HOMESTAY'..waaahh, mcm pantun laks..tempat yg selesa n suasana kampung.


rehat2  jap, then KAMI ke PADANG  BESAR..cuaca kurang baik, ujan rintik2..jalan2, beli2 n mkn2..pulut ayam dan somtam kegemaran kami..

otw to pdg besar, sggh ikm beseri jap (Mr.A pnh study kt situ)
pulut ayam yg sedap
AISY lpr sgt smpai pnjat meja
shopping @pdg besar
sebelah mlm plak, KAMI ke rumah NOR ASMA NOORDIN untuk menyaksikan pernikahan mereka.. tapi malangnyerrrr, pengantin laki lambat smpai..janji pas isyak, tggu smpai kul 9.45pm xsmpai2 gak, AISY lak dah tdo..KAMI pn berangkat pulang ke homestay..sory na semah xdpt tgok ang nikah, keadaan xmengizinkan..

bergambar dgn pengantin
keesokan paginya, bgun awal2 pagi walaupun rse berat sbb hujan renyai2..tp WANG KELIAN pnya psl, paksa gak la. Mr.A ckp kene pegi awal2 tkut ramai org..KAMI smpai disana jam 9.15am, kedai xbkak lg..grrrr..msuk SEMPADAN, ok la..tp xtau nk beli pe..periuk, toto, tikar rotan n bla bla..kul 10am balik, singgah gerai tepi jln mkn nasi lemak daun pisang..mengancam  sih..pastu g beli durian, sekilo rm3..nyum nyummm

otw to wang kelian

kedaikedai xbkak lagi

smpai homestay trus siap2 tuk kerumah pengantin..sampai2..WOWWWW!!! ramainyer org..nk ddk kt khemah pn xde tmpat..smbut mempelai n take picca at PELAMIN..nice pelamin..

pengantin baru


ptg tu xde aktiviti..lepak2 n tdo2 at homestay..cadang nk tgok pengantin tgkp gmbar outdoor, trlajak tdo sudah..bangun2 perut trasa lapar..siap2 n mnghala ke pekan KANGAR, mkn2 at CAFE SANTAI bersebelahan HOTEL PUTRA PALACE..tmpat menarik n privacy..

banana split feveret AISY
night mode

keesokannya siap2 untuk ke PENANG plak..checkout n singgah umah NOR ASMA NOORDIN jap..tp malangnyer, pengantin dah pn ke rumah mak andam..KAMI pn mencari2 lah umah mak andam coz nk say bye n peluk2 comolot kt pengantin..SEMOGA BAHAGIA HINGGA KE SYURGA...

sampai PENANG jam 12pm..perut rasa lapar, mencari2 nasi kandar xjmpe2..hujan lak tu..tapau n check in @ TANJUNG BUNGAH BEACH RESORT..environmment hotel sgt best tp room kecik la..mkn2 n letak beg, KAMI pn pegi jln2 semula..Mr.A nk jmpe kwn die kt TELUK KUMBAR..sejam perjalanan bru smpai..fuhhh trtido2 dlm kete..pastu KAMI ke PADANG KOTA LAMA n mkn2..pasembor, sotong 4 rasa, char kuew teow, mee udang n coconut shake..sgt menakjubkan!! tp syngnye xtgkp gmbr coz masing2 konsentrat mkn..ngeh2


last day berholiday..bgun pagi2, gosok gigi w/o mandi pastu g breakfast..jumpe lak ngan RADHI KHALID..ala SRK malaysia tuu..pastu bwk AISY mandi kt swimming pool..sgt besh sbb xde org..ari isnin la katakann..mulamula My Hero Cilik tu takut, tapi lama2 suka n xnk kuar dr pool tu..huh..balik room, packing baju siap2 n checkout..g PENANG ROAD jap nk cari jeruk n lunch @NASI KANDAR LINE CLEAR ...after that, BYE BYE PENANG.....

AISY  suka


AISY xnk naik dr pool
nasi kandar LINE CLEAR


Wednesday, 20 July 2011

mOod hari ini = 0 0 0

sangat xde mood arini..sbb da xsbr nk ke perlis pada esok hari..wink* wink*..


Mr.A ckp, bsok nk gerak ke perlis awal2 pagi kalu bleh selepas subuh..fuhhhhhh..gerak awal, smpai pn awal..leh ronda2 ke Padang Besar dulu..yehooo..beli periuk, pulut n bla bla bla..dan yg plg penting, nk mkn puluit mangga..superb beb!!


pulut mangga kegemaran saya


somtam kegemaran Mr.A
Tujuan sebenar saya ke Perlis adalah untuk......."MY BESFREN WEDDING"...mmm xsbr rsenye nk tgok die jd pengantin. mse aku kawen dlu die la pengapit/pengepit..jd PA xbertauliah sepanjang majlis tu berjalan..pakaikn inai kat jari, jd drebar aku ke mana2..almaklumlah, darah manis xbleh bwk kete..hehe.. 'dia' yang aku maksudkan adalah NOR ASMA BT NORDIN....terima kasih kawan utk semuanya..doakan kamu kekal bahagia hingga hujung nyawa..sayang kamu!!!!

Monday, 11 July 2011

Aksi si MANJA...

entri hari ni aku nk cter serba sikit pasal keletah my hero cilik AISY HAIQAL..

pada org luar yg jarangjarang jmpe anak aku ni mst dorang akan fkr anak aku ni seorang yg moody n xfrenly. mmg aku akui coz my hero cilik suke buat muke masam n mulut muncung kedepan kalu jmpe org yg die xkenal. tapi hakikatnye........kalu kt rumah tu, mamapapa je yg tau. org yg tengok ni yg penat dgn aksiaksi die yg memanjat sofa katil..kalu aku mandi, xsmpai 2minit die da smpai kt depan pintu toilet smbil mainmain air. kalu papa kuar kt garage kete die pnye jerit satu shah alam leh dgr. huhhhh..kalu soh pakai baju lagi la, xpsl2 aku kene maraton kalu x 2jam pn xsiap. my hero cilik sgt suke pd kereta n lori. mmg sebijik mcm Mr.A. tp die plg suke lori la, kalu nmpk lori tgh tdo pn leh bgun.

kadangkadang rase nk gelak ade, geram pn ade. tp tu je la penawar duka lara, pengarang jantung pisang mamapapa. jom la kita layannnn video my hero cilik nih....

video

Sunday, 10 July 2011

Oh Ibu Mertuakuuu....

salammmmmzzz...


kepada parapara isteri kt luar sana sure ade cerita pahit manis bersama ibu mertua kan..ade org kata mertua dgn menantu ni mcm 'hantu'. mertua vs menantu giteww..xterkecuali jgk, ade yg mempunyai memoir yg indahindah dgn mertua dorang kan..kan..


nak dijadikan citer, last friday kat kawasan umah aku tu trputus bekalan ayor, xmandi la eden. bau bacem..kehkehkeh..tggu Mr.A balik keje, kul 9.30 baru sampai umah. cian Mr.A bekerja keras utk menyara KAMi 3 beranak. dingdongdingdong cari idea cmne nk mandi, Mr.A ajak check in hotel yg dekatdekat ngan umah, aku refuse. alangalang, baik balik kg jer. bkn jauh pun shah alam-kapar 45minit jer. b4 pulang, Mr.A dah call mak die ckp kami otw nk ke sana n tujuan call adelah nk bgtau jgn tdo lg. smpai je dpn umah, pakmentua n makmentua aku dah tggu cucu kesayangan mereka smbil menonton musang yg trkena perangkap. comel gak musang ni kan..aku masuk jer umah, terkejut besar dgn layanan mak mentua aku, terharu sgt. die dah siap hamparkan tilam kt depan tv dgn bantalbantal yg empuk dan berwarnawarni untuk KAMi. bkn nye xde katil, tp my hero cilik tu xbleh tido dlm bilik, mlm kang sure menangis. ntah mende ape yg kacau die xtau la aku. makmentua aku sentiasa menyediakan perkhidmatan yg terbaik utk keluarga dan anakanak nya. bersyukurnya aku ber'makmentua'kan pn Arba'ayah bt hj. Sapuan. terimakasih mak.


keesokan harinya plak, biase la lps mkn tghari msti KAMi tdo sbb suasana umah tu yg sejuksejuk n sgt mendamaikan. mulamula nk tdo kn my hero cilik tu, tuptup mamapapa yg tdo dlu. kehkeh. kul 5 aku bgun nk g mandi, tengoktengok makmentua aku tgh cbuk isi air kt dlm swimming pool kecik my hero cilik yg dibeli oleh atuknya. neneknenek, rupenye nk sediakn air mandi smbil swimswim tuk cucu kesayangan. terharu lg skali. mmmm, skang my hero cilik dpt layanan yg superb dr nenek, tp pehni kalu sepupu die dah lahir kene bagibagi la yerk. xleh manjamanja lagiii.....





wow gumbira nye aisy

aisy swimswim


peace no war!!


p/s : kepada sapesape yg masih mempunyai ibu mertua, sayangi lah mereka seperti menyayangi ibu kita sendiri....

Monday, 4 July 2011

Kelahiran satu ANUGERAH

AISY HAIQAL.....

tiba2 aku terkenang balik mase mula2 aku +ve preknen. aku ingat lagi mse tu 2 hari sebelum sambut hari raya 2009. tengah cbuk2 packing baju nak balik kampung, tetibe aku rse lain mcm jer kat perut ni. rse mcm memulas2, cam senggugut pn ade. trdetik kat ati aku ni nk wat pregnancy test. actually aku mmg simpan preg test tu kt umah, almaklumla time tu kami da stahun setengah kahwin tp blum dikurniakan rezeki n dah berkali2 aku wat preg test tu tp xberhasil. aku pegi la toilet dgn perasaan yg biase3 jer, xnk mengharap. mula2 aku tgok kt plat tu satu line, aku hampa jgak la. pastu aku amik semula plat tu dan hasilnya--------> positif. tapi prasaan aku masih sangsi, then aku stat kete and vroommmm ke watson yg brdekatan. aku beli smpai 2 preg test tu. smpai umah aku wat skali lagi, positif. xpuas hati, wat skali lagi positif..ya ALLAH, aku tersangat bersyukur kepadaMU, KAU kurniakan rezeki ini menjelang hari kemenangan umat islam. ----- so, kalu jmpe makcik2 kt kampung, aku ade jawapan untuk soalan ini.."anim dah berisi ke blum?"..soalan yg sblum ni plg aku menyampah..SYUKUR ALHAMDULILLAH..

sepanjang proses kehamilan, aku ade la alah n mabuk3. sempat gak la dok kt wad 3ari coz dehidration n muntah berpanjangan, pe lagi masuk air la.

9bulan aku menanti, aku dijangka deliver 20 Mei 2010. aku tunggu2 xde plak rase sakit cam org sekeliling cter kt aku tu. aku sehat jer, bleh jalan2 kt mall lagi. aku g checkup n doc mntak aku masuk wad 24 Mei 2010 n doc stat bg induce. 1st induce doc bg, after tu doc soh g jln2 biar 'jalan' cpt bkak. xbkak jgk, doc bg smpai 4x induce xjgak bukak. sepanjang tu Mr.A jadi peneman setia aku kt wad. mlm pn tdo kt wad. suami mithali la..hahaha. ari 3 aku kt wad, Mr.A ckp nk pg keje coz dh 2 ari cuti. tinggal la aku sengsorang kt wad, 26 Mei 2010 jam 12tghri doc check 'jalan' aku, still xbkak  jgk n doc buat decision spya aku bersalin secara czer. adeehhh, gelap sekejap dunia aku. time tu aku sengsorang jer, xde suami, xde mak. aku call Mr.A soh die dtg spital. doc plak asik push soh cepat msuk bilik bedah, aku xkira aku nk tggu gak Mr.A dtg. nk mintak maap kot kot la.........kul 1ptg aku msuk OT, 1.26ptg My Hero CiLiK selamat dilahirkan..syukur kami panjatkan kepadaMU.

dan inilah hasilnya......

bayi seberat 3.72kg...sihat

aisy 47 hari

aisy 7 bulan

aisy 9 bulan

aisy genap 1 tahun

aisy 1 tahun 1 bulan
mamapapa SAYANG sgt3 AISY HAIQAL...

Nasi Tumpang

salam....
tajuk entri hari ni adalah NASI TUMPANG. what?? nasi tumpang?????..ingt rumah tumpangan je ador..?


korang2 sume penah mkn x nasi ni? 1st time gak aku dgr nama makanan ni. aku sebagai seorang pencinta makanan pn mencuba la makanan pelik ni. huhhh!!! mmm, not bad la. cer try cer try..b4 tu aku baca kat 'menu brief', makanan ni berasal dari negeri cik siti wan kembang.


cara2 penyediaan adalah-----> nasi ni digulung dalam daun pisang berbentuk kon, dalam tu ada sambal udang/ikan (depend yg mane kte nak), telur dadar n serunding kelapa yg manis2 gitu rasenye. nasi die plak ala2 lembik mcm nasi impit tuh. sambal die agak pedas la, fuhhhh, merah padam muke aku. sape2 yg teringin nak try, bleh la ke restoran BELANGA kat midvalley. restoran ni in between antara midvalley ngan THE GARDEN. harga pn berpatutan la, xsilap aku rm6.50..